Erik67 » Specials » James webb space telescope

James Webb Space Telescope

James Webb Space Telescope Al drieëntwintig jaar onderzoekt de Hubble telescoop het universum en dit heeft een schat aan informatie opgebracht. Maar ook net zo veel vragen. De Hubble heeft in die drieëntwintig jaar vier maal een upgrade gehad, de laatste in 2009. Zolang de Hubble operationeel blijft zal hij in de ruimte blijven, maar als de Hubble geen foto's meer kan maken wordt hij naar de aarde teruggebracht. Tijdens de laatste onderhoudsmissie zijn er nieuwe nikkel-waterstof-accu's geplaatst. Wanneer deze het niet meer doen is de missie van de Hubble ten einde, de verwachting is dat dit in 2014 zal gebeuren. Maar in 2018 staat de lancering van de opvolger gepland, de James Webb Space Telescope (JWST)

Hoofdstukken


Onderzoeksgebied van de JWST

De Hubble telescoop heeft veel informatie opgeleverd maar net zo veel vragen opgeroepen. De JWST zal op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen. Maar zeer waarschijnlijk zal ook dit weer nieuwe vragen oproepen. De gebieden die de JWST zal gaan onderzoeken zal alle fases van de geschiedenis van het universum omvatten. De JWST heeft vier primaire missies:
  • Onderzoek naar het eerste licht dat ontstond na de Big Bang en de recombinatie van elektronen en atomen wat plaats vond in de 'dark ages' van het heelal.
  • Onderzoek naar het ontstaan en vorming van de eerste sterrenstelsels ooit.
  • Onderzoek naar de 'geboorte' van sterren, protoplaneten (planeten in wording) en de vorming van zonnestelsels.
  • Onderzoek naar de fysische en chemische samenstelling van verre sterrenstelsels en de oorsprong van het leven.

De persoon James Webb

De JWST is genoemd naar de tweede directeur van de NASA, James E. Webb. James E. Webb is geboren op 7 oktober 1906 en gestorven op 27 maart 1992 en was directeur van NASA van 14 februari 1961 tot 7 oktober 1968. James Webb is vooral bekend geworden door zijn aandeel in het Apollo project. Het Apollo project was opgezet om mensen naar de maan en weer terug naar de aarde te brengen. Vanaf 1961 heeft het Apollo programma 11 bemande en vijf onbemande testvluchten ondernomen. In 1969 heeft dit tot een geslaagde bemande vlucht naar de maan, op de maan en terug naar de aarde geleid. Tijdens zijn directeurschap was James Webb verantwoordelijk voor 75 lanceringen.

Kosten

Wat zijn de kosten voor zo een mega project? Bij de start van het project in 1997 ging men uit van een lanceerdatum in 2007 en had men een budget van 3,5 miljard dollar. Door technische tegenslagen en slecht management vind de lancering op zijn vroegst in 2018 plaats. Het budget is ondertussen opgelopen tot 8,835 miljard dollar (6,5 miljard euro). Dit is inclusief de ontwikkeling, bouw, lancering, 5 jaar in de ruimte en twee jaar extra voor data analyse. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat vijf jaar de minimale levensduur is. Men gaat uit van een levensduur van tien jaar uit, de JWST heeft in ieder geval voor tien jaar aan energie aan boord.

.
James Webb ruimte telescoop opvolger van de Hubble

James Webb ruimte telescoop opvolger van de Hubble

In 2018 zal de vervanger voor de Hubble worden gelanceerd, de verwachtingen zijn hoog gespannen. Deze nieuwe ruimtetelescoop genaamd 'James Webb Space Telescope' zal verder het universum in kunnen kij…
Verschillen tussen de James Webb- en de Hubble Telescope

Verschillen tussen de James Webb- en de Hubble Telescope

De James Webb Space Telescope wordt vaak de vervanger van de Hubble Telescope genoemd maar opvolger is een betere omschrijving. Sinds de Hubble 23 jaar geleden in de ruimte is gebracht hebben de techn…
Belangrijkste instrumenten van de James Webb Space Telescope

Belangrijkste instrumenten van de James Webb Space Telescope

De opvolger van de Hubble telescope wordt de James Webb Space Telescope(JWST). Deze nieuwe telescoop gaat op een andere golflengte naar het universum kijken dan zijn voorganger de Hubble. De Hubble he…
Gepubliceerd door Erik67 op 19-01-2014, laatst gewijzigd op 06-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xymonau, Rgbstock
  • http://www.jwst.nasa.gov/
  • http://nl.wikipedia.org/