Erik67 » Specials » Seizoensgroente
Keep an open mind

Gezonde seizoensgroente

Gezonde seizoensgroente Iedereen die wel eens in de supermarkt komt krijgt de indruk dat ongeacht het seizoen alle groentes het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Ieder jaargetijde kent zijn eigen specifieke groentes die in dat jaargetijde vers van het land komen. Boerenkool in de winter, asperges in de lente, sla in de zomer en pompoen in de herfst. Dit allemaal van eigen bodem. Een van de voordelen van het eten volgens de seizoenen is dat het meer variatie in het menu brengt. Variatie is belangrijk omdat niet alle groentesoorten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten.

Hoofdstukken


Meer voordelen van seizoensgroente

Seizoensgroenten die vers van het land komen hebben over het algemeen meer smaak dan groente die vroeger (onrijp) geoogst moeten worden omdat ze nog een lange reis voor de boeg hebben om ons te bereiken. Ook qua prijs zijn seizoensgroenten vaak gunstiger geprijsd dan groenten die lang in de opslag hebben gelegen en die per boot of vrachtwagen vervoerd moeten worden. Al deze kosten moeten tenslotte door het product terug verdiend worden. Ook is eten volgens de seizoenen duurzamer dan groentes die in kassen of in andere landen worden gekweekt. Buiten de seizoenen om moeten telers de weersomstandigheden nabootsen. Dit kost vaak extra energie die ook weer door de consument moet worden betaald.

Weerstandsverhogende vitamine in groentes

Welke vitamine verhogen de weerstand? Waar zitten deze weerstandsverhogende vitamines in? Twee vragen die bij iedereen wel eens opkomen. Zeker als de herfst of winter voor de deur staat zijn we vatbaarder voor ziektes zoals griep en verkoudheid. In veel groentes zitten vitamines die de weerstand verhogen. De volgende, in groentes voorkomende, vitamines verhogen de weerstand:
  • Vitamine A, staat bekend als anti-infectie vitamine. Vitamine A komt niet zo veel in groente voor maar wel bèta-caroteen. Bèta-carotenen zijn pro-vitamines, dit zijn stoffen die het lichaam zelf kan omzetten in vitamines. De belangrijkste pro-vitamine is bèta-caroteen. Deze stof kan worden omgezet in vitamine A. Bèta-caroteen komt voor in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie, in koolsoorten en in wortelen.
  • Vitamines B6, versterkt het immuunsysteem waardoor we minder snel ziek worden. Vitamine B6 komt voor in aardappelen en peulvruchten.
  • Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de aanmaak en reactie van de cellen in het immuunsysteem. Foliumzuur komt voor in groene groentes.
  • Vitamine C, super gezond zoals we allemaal weten. Vitamine C heeft invloed op verschillende onderdelen van het immuunsysteem. Komt voor in bijna alle groentes.

Groentekalender van akkergroente

JanuariFebruariMaartAprilMeiJuni
AardpeerAardpeerKoolraap*LamsorenAndijvieAndijvie
BloemkoolBloemkoolPastinaak*PreiLamsorenBloemkool
BoerenkoolKnolselderij*PreiRaapjesPaksoiBosui
Knolselderij*Koolraap*RaapstelenRaapstelenPosteleinBroccoli
Koolraap*Pastinaak*Rettich*RabarberPreiChinese kool
Pastinaak*PreiRode biet*Rode biet*RaapjesIJsbergsla
Pompoen*Rode biet*Rode kool*Rode kool*RaapstelenLamsoren
Prei*Rode kool*Savooie kool*SpinazieRabarberPaksoi
Rode biet*Savooie kool*SchorsenerenWitte kool*Rode kool*Postelein
Rode kool*SchorsenerenSpitskool*Wortelen*RucolaPrei
SchorsenerenSpitskool*VeldslaSpinazie Raapjes
SpruitenVeldslaWinterposteleinWitte kool* Rabarber
VeldslaWinterposteleinWitte kool*Wortelen * Rode biet
WinterposteleinWitte kool*Winterpeen* Rode kool
Winterpeen*Winterpeen* Rucola
Spinazie
Spitskool
Venkelknol
Wortelen
Zeekraal
Doperwt
Radicchio
Tuinboon
JuliAugustusSeptemberOktoberNovemberDecember
AndijvieAndijvieAndijvie AardpeerAardpeerAardpeer
BleekselderijBleekselderijBleekselderijAndijvieAndijvieBloemkool
BloemkoolBloemkoolBloemkoolBleekselderijBloemkoolBoerenkool
BosuiBosuiBoerenkoolBloemkoolBoerenkoolChinese kool*
BroccoliBroccoliBosuiBoerenkoolChinese kool*Knolselderij*
Chinese koolChinese koolBroccoliChinese koolKnolselderijKoolraap
IJsbergslaIJsbergslaChinese koolIJsbergslaKoolraapPastinaak
KoolrabiKoolrabiIJsbergslaKnolselderijPastinaakPompoen*
KropslaKropslaKnolselderijKoolraapPompoen*Prei
LamsorenLamsorenKoolrabiKoolrabiPreiRammenas*
PaksoiPaksoiKropslaKropslaRaapjesRettich*
PosteleinPompoenPaksoiPaksoiRammenasRode biet*
PreiPosteleinPompoenPastinaakRettichRode kool*
RaapjesPreiPosteleinPompoenRode bietSavooie kool*
RabarberRaapjesPreiPosteleinRode koolSchorseneren
Rode bietRabarberRaapjesPreiSavooie koolSpitskool*
Rode koolRode bietRammenasRaapjesSchorsenerenSpruiten
RucolaRode koolRettichRammenasSpitskoolVeldsla
SpinazieRucolaRode bietRettichSpruitenWinterpostelein
SpitskoolSnijboonRode koolRode bietWinterposteleinWitte kool*
VenkelknolSpinazieRucolaRode koolWitte koolWortelen *
WortelenSpitskoolSavooie koolRucolaWortelen Radicchio
ZeekraalVenkelknolSnijboonSavooie koolRadicchio
DoperwtWitte kool SpitskoolSpitskool
RadicchioWortelenSpruitenSpruiten
SperzieboonZeekraalVenkelknolVenkelknol
TuinboonMaisWitte koolWinterpostelein
RadicchioWortelenWitte kool
SperzieboonMaisWortelen
TuinboonRadicchioRadicchio
Sperzieboon
* Deze groente is geteeld op de akker en enkele maanden bewaard in de koelcel, zijn vaak duurder.
Gezonde seizoensgroenten: zomergroente

Gezonde seizoensgroenten: zomergroente

De belangrijkste bouwstenen voor organische verbindingen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Daarnaast heeft het lichaam ook enkele anorganisc…
Gezonde seizoensgroenten: wintergroente

Gezonde seizoensgroenten: wintergroente

In de wintermaanden heeft het lichaam extra vitamines en mineralen nodig om de weerstand op peil te houden. Daarom is het van belang om gezond te eten. Tegenwoordig zijn de meeste groente het hele jaa…
Gezonde seizoensgroenten: voorjaarsgroente

Gezonde seizoensgroenten: voorjaarsgroente

In de lente ontwaakt de natuur weer uit haar winterslaap. Voor de mensen zijn voornamelijk groenten en peulgewassen van belang. Groenten vormen qua voedingswaarde een goede bron voor vitaminen, proteï…

Gezonde seizoensgroenten: najaarsgroente

De herfst staat bekend als het natte jaargetijde. Regen, wind en guur weer ontdoen de bomen van hun bladeren. Qua groentes profiteren we nog volop van de overvloed die de zomer ons bracht. Toch brengt…
Gepubliceerd door Erik67 op 07-02-2014, laatst gewijzigd op 07-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://groentefruit.milieucentraal.nl/
  • http://www.vitamine-info.nl/
Schrijf mee!