Gezonde seizoensgroente
Iedereen die wel eens in de supermarkt komt krijgt de indruk dat ongeacht het seizoen alle groentes het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Ieder jaargetijde kent zijn eigen specifieke groentes die in dat jaargetijde vers van het land komen. Boerenkool in de winter, asperges in de lente, sla in de zomer en pompoen in de herfst. Dit allemaal van eigen bodem. Een van de voordelen van het eten volgens de seizoenen is dat het meer variatie in het menu brengt. Variatie is belangrijk omdat niet alle groentesoorten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten.
Hoofdstukken
Meer voordelen van seizoensgroente
Seizoensgroenten die vers van het land komen hebben over het algemeen meer smaak dan groente die vroeger (onrijp) geoogst moeten worden omdat ze nog een lange reis voor de boeg hebben om ons te bereiken. Ook qua prijs zijn seizoensgroenten vaak gunstiger geprijsd dan groenten die lang in de opslag hebben gelegen en die per boot of vrachtwagen vervoerd moeten worden. Al deze kosten moeten tenslotte door het product terug verdiend worden. Ook is eten volgens de seizoenen duurzamer dan groentes die in kassen of in andere landen worden gekweekt. Buiten de seizoenen om moeten telers de weersomstandigheden nabootsen. Dit kost vaak extra energie die ook weer door de consument moet worden betaald.
Weerstandsverhogende vitamine in groentes
Welke vitamine verhogen de weerstand? Waar zitten deze weerstandsverhogende vitamines in? Twee vragen die bij iedereen wel eens opkomen. Zeker als de herfst of winter voor de deur staat zijn we vatbaarder voor ziektes zoals griep en verkoudheid. In veel groentes zitten vitamines die de weerstand verhogen. De volgende, in groentes voorkomende, vitamines verhogen de weerstand:
- Vitamine A, staat bekend als anti-infectie vitamine. Vitamine A komt niet zo veel in groente voor maar wel bèta-caroteen. Bèta-carotenen zijn pro-vitamines, dit zijn stoffen die het lichaam zelf kan omzetten in vitamines. De belangrijkste pro-vitamine is bèta-caroteen. Deze stof kan worden omgezet in vitamine A. Bèta-caroteen komt voor in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie, in koolsoorten en in wortelen.
- Vitamines B6, versterkt het immuunsysteem waardoor we minder snel ziek worden. Vitamine B6 komt voor in aardappelen en peulvruchten.
- Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de aanmaak en reactie van de cellen in het immuunsysteem. Foliumzuur komt voor in groene groentes.
- Vitamine C, super gezond zoals we allemaal weten. Vitamine C heeft invloed op verschillende onderdelen van het immuunsysteem. Komt voor in bijna alle groentes.
Groentekalender van akkergroente
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni |
Aardpeer | Aardpeer | Koolraap* | Lamsoren | Andijvie | Andijvie |
Bloemkool | Bloemkool | Pastinaak* | Prei | Lamsoren | Bloemkool |
Boerenkool | Knolselderij* | Prei | Raapjes | Paksoi | Bosui |
Knolselderij* | Koolraap* | Raapstelen | Raapstelen | Postelein | Broccoli |
Koolraap* | Pastinaak* | Rettich* | Rabarber | Prei | Chinese kool |
Pastinaak* | Prei | Rode biet* | Rode biet* | Raapjes | IJsbergsla |
Pompoen* | Rode biet* | Rode kool* | Rode kool* | Raapstelen | Lamsoren |
Prei* | Rode kool* | Savooie kool* | Spinazie | Rabarber | Paksoi |
Rode biet* | Savooie kool* | Schorseneren | Witte kool* | Rode kool* | Postelein |
Rode kool* | Schorseneren | Spitskool* | Wortelen* | Rucola | Prei |
Schorseneren | Spitskool* | Veldsla | Spinazie | | Raapjes |
Spruiten | Veldsla | Winterpostelein | Witte kool* | | Rabarber |
Veldsla | Winterpostelein | Witte kool* | Wortelen * | | Rode biet |
Winterpostelein | Witte kool* | Winterpeen* | | | Rode kool |
Winterpeen* | Winterpeen* | | | | Rucola |
| | | | | Spinazie |
| | | | | Spitskool |
| | | | | Venkelknol |
| | | | | Wortelen |
| | | | | Zeekraal |
| | | | | Doperwt |
| | | | | Radicchio |
| | | | | Tuinboon |
Juli | Augustus | September | Oktober | November | December |
Andijvie | Andijvie | Andijvie | Aardpeer | Aardpeer | Aardpeer |
Bleekselderij | Bleekselderij | Bleekselderij | Andijvie | Andijvie | Bloemkool |
Bloemkool | Bloemkool | Bloemkool | Bleekselderij | Bloemkool | Boerenkool |
Bosui | Bosui | Boerenkool | Bloemkool | Boerenkool | Chinese kool* |
Broccoli | Broccoli | Bosui | Boerenkool | Chinese kool* | Knolselderij* |
Chinese kool | Chinese kool | Broccoli | Chinese kool | Knolselderij | Koolraap |
IJsbergsla | IJsbergsla | Chinese kool | IJsbergsla | Koolraap | Pastinaak |
Koolrabi | Koolrabi | IJsbergsla | Knolselderij | Pastinaak | Pompoen* |
Kropsla | Kropsla | Knolselderij | Koolraap | Pompoen* | Prei |
Lamsoren | Lamsoren | Koolrabi | Koolrabi | Prei | Rammenas* |
Paksoi | Paksoi | Kropsla | Kropsla | Raapjes | Rettich* |
Postelein | Pompoen | Paksoi | Paksoi | Rammenas | Rode biet* |
Prei | Postelein | Pompoen | Pastinaak | Rettich | Rode kool* |
Raapjes | Prei | Postelein | Pompoen | Rode biet | Savooie kool* |
Rabarber | Raapjes | Prei | Postelein | Rode kool | Schorseneren |
Rode biet | Rabarber | Raapjes | Prei | Savooie kool | Spitskool* |
Rode kool | Rode biet | Rammenas | Raapjes | Schorseneren | Spruiten |
Rucola | Rode kool | Rettich | Rammenas | Spitskool | Veldsla |
Spinazie | Rucola | Rode biet | Rettich | Spruiten | Winterpostelein |
Spitskool | Snijboon | Rode kool | Rode biet | Winterpostelein | Witte kool* |
Venkelknol | Spinazie | Rucola | Rode kool | Witte kool | Wortelen * |
Wortelen | Spitskool | Savooie kool | Rucola | Wortelen | Radicchio |
Zeekraal | Venkelknol | Snijboon | Savooie kool | Radicchio | |
Doperwt | Witte kool | Spitskool | Spitskool | | |
Radicchio | Wortelen | Spruiten | Spruiten | | |
Sperzieboon | Zeekraal | Venkelknol | Venkelknol | | |
Tuinboon | Mais | Witte kool | Winterpostelein | | |
| Radicchio | Wortelen | Witte kool | | |
| Sperzieboon | Mais | Wortelen | | |
| Tuinboon | Radicchio | Radicchio | | |
| | Sperzieboon | | | |
* Deze groente is geteeld op de akker en enkele maanden bewaard in de koelcel, zijn vaak duurder.