Erik67 » Specials » Mentale gezondheid

Een leven lang mentale gezondheid

Een leven lang mentale gezondheid Hersenen hebben de meest complexe structuur van alle organen en het is waarschijnlijk ook de meest complexe structuur in het universum. Gemiddeld bestaan menselijke hersenen uit 86 miljard neuronen (zenuwcellen). Ondanks dat de hersenen maar twee procent van ons lichaamsvolume uitmaakt is het, het meest veeleisende deel van ons lichaam. In verhouding tot de rest van ons lichaam gebruiken onze hersenen een tienvoud aan zuurstof, een kwart van het totale energie- verbruik en twintig procent van ons bloed gaat naar de hersenen. Onze hersencellen zijn net als alle andere cellen in ons lichaam onderhevig aan veroudering. Ons lichaam kunnen we tot op zekere hoogte in conditie houden door gezonde voeding en regelmatig bewegen. Maar hoe houden we ons brein gezond?

Inhoud


Hersenen jong houden

Net als al onze andere lichaamscellen kunnen we onze hersencellen voor een groot deel op dezelfde manier in een goede conditie houden. De belangrijkste inzichten, die de wetenschap op dit moment heeft weten te doorgronden, zijn:
  • Voldoende lichaamsbeweging,
  • Voldoende slaap,
  • De hersenen blijven trainen,
  • Muziekinstrument leren bespelen,
  • Qua voeding: vitamine B12 en omega 3 vetzuren.

Voldoende lichaamsbeweging

Naarmate we ouder worden neemt het volume van onze hersenen af. Diverse onderzoeken met ouderen heeft aangetoond dat regelmatig bewegen deze afname kan tegengaan. Bij sommige onderzoeken werd zelfs aangetoond dat het hersenvolume van ouderen zelfs toenam na dagelijks matig intensief te bewegen.

Voldoende slaap

Tijdens onze slaap worden afvalstoffen vanuit de hersenen naar de lever afgevoerd. Ook tijdens onze slaap krimpen de hersencellen waardoor de ruimte ertussen groter wordt, hierdoor kunnen afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd worden.

De hersenen blijven trainen

Ouderen kunnen hun hersenen ook verbeteren door middel van cognitieve training. Cognitieve oefeningen zijn oefenen van mentale vaardigheden zoals geheugen, concentratie en denkvermogen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat personen die hun hele leven veel met hun hersenen hebben gewerkt een verminderd risico hebben op het krijgen van Alzheimer op latere leeftijd.

Muziekinstrument leren bespelen

Het bespelen of leren bespelen van een muziekinstrument valt ook onder de cognitieve vaardigheden. Het bespelen van een muziekinstrument is veelzijdig en complex. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die een muziekinstrument bespelen op oudere leeftijd beter scoren tijdens neurologische tests dan mensen die nooit een muziekinstrument hebben bespeeld.

Qua voeding: vitamine B12 en omega 3 vetzuren

Over de invloed van vitamine B12 op de hersenen wordt nog veel onderzoek gedaan Bij enkele onderzoeken naar vitamine B12 in combinatie met foliumzuur zijn al enkele gunstige effecten geconstateerd. Dat omega 3 vetzuren goed zijn voor hart en bloedvaten is al langer bekend. Maar omega 3-vetten hebben ook een gunstige invloed op de celwand van neuronen. Hierdoor is er een beter transport van stoffen mogelijk die neuronen nodig hebben om optimaal te functioneren.

Tijdsperceptie

Iedereen kent het gevoel van "de tijd lijkt sneller te gaan naarmate men ouder wordt". Waarschijnlijk komt dit doordat men bij het ouder worden steeds minder details opslaat in de hersenen dan op jongere leeftijd. Vergelijkbaar met een filmcamera die vertraagd opneemt en die men op gewone snelheid afspeelt.
Ontwikkeling van ons brein in de "derde leeftijd"

Ontwikkeling van ons brein in de "derde leeftijd"

Veel mensen zien op tegen de "derde leeftijd", hiermee bedoelt men over het algemeen het leven na ons 65ste. Afgezien van het pensioen en de daarbij horende vrije tijd, hebben veel mensen een negatiev…
Slapen om je hersenen te beschermen

Slapen om je hersenen te beschermen

Wat is de invloed van een goede nachtrust op de hersenen? Als je een EEG maakt van slapende personen blijkt dat de hersenen zeer actief zijn tijdens de slaap. Er gebeurt dus van alles tijdens je slaap…
Bewegen om de hersenen gezond te houden

Bewegen om de hersenen gezond te houden

Iedereen weet dat bewegen goed is voor het lichaam maar dat het ook een positief effect heeft op onze hersenen is minder bekend. Zeker bij het ouder worden krijgt iedereen te maken met "mentale achter…

Dementie of gewoon vergeetachtigheid?

In de schuur aangekomen en daar niet meer weten waarom of waarvoor? Terug in de keuken en bij het aanblik van de pan en het aardappelschilmesje valt het kwartje: ik zou aardappelen pakken. Iedereen ma…
Gepubliceerd door Erik67 op 31-03-2014, laatst gewijzigd op 04-05-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.theguardian.com/science/blog/2012/feb/28/how-many-neurons-human-brain
  • Diverse pagina's omtrent de hersenen - http://nl.wikipedia.org/wiki/
  • Boek - Het seniorenbrein van André Aleman