Erik67 » Specials » Weerstand verhogen

Weerstand verhogen met vitamines

Weerstand verhogen met vitamines Het afweersysteem is een belangrijke pijler voor onze algehele gezondheid. Ze beschermt ons tegen virussen, bacteriën en parasieten. Ook wordt het ingezet als opruimdienst voor afvalstoffen en slecht functionerende, lichaamseigen, cellen. Ons afweersysteem wordt over het algemeen in drie barrières ingedeeld. Dit zijn, slijmvliezen en zuur, de huid en het immuunsysteem. Net als alle andere lichaamsfuncties heeft het afweersysteem bouwstenen nodig om te kunnen functioneren. De belangrijkste bouwstenen voor ons afweersysteem zijn vitamines die op een heleboel manieren van invloed zijn een gezond afweersysteem.

Hoofdstukken


Het afweersysteem

De taak van van ons immuunsysteem is om ziekteverwekkers op te sporen en uit te schakelen. Ons afweersysteem is opgedeeld in drie barrières en kan ingedeeld worden in: aangeboren immuniteit en verworven immuniteit.
 • De aangeboren immuniteit beschermt ons vanaf de geboorte al tegen lichaamsvreemde stoffen.
 • De verworven immuniteit ontstaat door activiteit van de zwezerik en ons contact met de buitenwereld waaraan we blootgesteld worden (weerstand opbouwen). Ook door bijvoorbeeld vaccinaties tijdens de kinderjaren.

De drie barrières bestaan uit:
 • De huid, een gesloten orgaan en is de eerste barrière tegen indringers. Vanuit talgklieren in de huid wordt talg(vet) afgescheiden waardoor de huid waterafstotend en micro-organisme bestendig is. Vitamine A is in dit opzicht belangrijk en verantwoordelijk voor de aanmaak van epitheelcellen die de huid voor moleculen ontoegankelijk maakt.
 • Slijmvlies en zuren, beschermen ons tegen bacteriën en virussen die in het eten, drinken of via de ademhaling binnenkomen. Dit zijn de slijmvliezen van uw mond en neus. In het lichaam is dit de slijmlaag op de wanden van de maag en darmen en het maagzuur dat bacteriën die via ons voedsel binnenkomen onschadelijk maakt.
 • Immuunsysteem, komen er toch bacteriën of virussen in onze bloedbaan terecht dan komen de afweercellen en -stoffen van het immuunsysteem in actie.

Weerstand verhogende vitamines

Vitamines zijn een belangrijke bouwstof voor allerlei lichaamsfuncties. Een daarvan is het afweersysteem en vijf verschillende vitamines zijn hierbij van belang. Elk van deze vitamine heeft zijn specifieke functie in het lichaam en het afweersysteem.

Vitamine Azorgt o.a voor de aanmaak van witte bloedcellen, epitheelcellen voor de huid, rodopsine voor de ogen.
Vitamine Bzorgt o.a. voor de aanmaak van witte bloedcellen.
Vitamine Cversterkt o.a. het immuunsysteem en is betrokken bij meer dan 800 biochemische reacties in het lichaam.
Vitamine Dzorgt o.a. voor de celdeling en celgroei, samen met calcium en fosfor nodig voor de bouw van het skelet en de tanden, heeft een preventief effect op sommige soorten kanker.
Vitamine E is o.a werkzaam als een anti-oxidant en beschermt cellen van ons afweersysteem.

Enkele andere invloeden op een goed afweersysteem

Vitamines alleen zijn niet voldoende om ons afweersysteem optimaal te krijgen en te houden. De volgende zaken hebben een positieve invloed op het afweersysteem:
 • Voldoende drinken, vocht zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
 • Voldoende rust, tijdens onze slaap hersteld ons lichaam van de inspanningen van de dag en houd een grote schoonmaak(ook in de hersenen).
 • Voldoende bewegen, brengt niet alleen de bloedsomloop op gang maar hiermee ook het immuunsysteem.
 • Gevarieerd eten, zorgt ervoor dat men alle benodigde vitamine en mineralen in voldoende mate binnen krijgt.
 • Hygiëne, voorkomt dat men minder snel in contact komt met ziekteverwekkers die zich schuil houden in het vuil.

Negatieve invloed op het weerstandssysteem:

 • Genotsmiddelen, zoals tabak en alcohol verzwakken het afweersysteem.
Weerstand verhogen met vitamine C bommen

Weerstand verhogen met vitamine C bommen

In de herfst en wintermaanden ligt de kans op griep en verkoudheid op de loer. Om de weerstand te verhogen staat vitamine C het meest bekend als de weerstandsvitamine. Vaak wordt gedacht dat vitamine…
Weerstand verhogen met vitamine D bommen

Weerstand verhogen met vitamine D bommen

Vitamine C staat algemeen bekend als zijnde “de weerstandsvitamine”, maar het is niet de belangrijkste. Dat is vitamine D. Een klein tekort aan vitamine D maakt de mens als snel vatbaar voor ziekte. H…
Weerstand verhogen met vitamine A bommen

Weerstand verhogen met vitamine A bommen

Naast vitamine C en D is vitamine A (retinol) belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt niet voor niets de anti-infectie vitamine genoemd. Het is net als vitamine D een in vet oplosbare vitamine…
Weerstand verhogen met vitamine B bommen

Weerstand verhogen met vitamine B bommen

Net als de rest van ons lichaam heeft het afweersysteem voedingstoffen nodig voor een optimale werking. Deze voedingstoffen die ons afweersysteem nodig heeft bestaan voornamelijk uit vitamines. Een va…
Weerstand verhogen met vitamine E bommen

Weerstand verhogen met vitamine E bommen

Als we het over gezonde voeding hebben dan denken we meteen aan vitamines. Dit is ook logisch want steeds meer studies tonen aan hoe belangrijk vitamines zijn voor een goede gezondheid. We hebben over…
Gepubliceerd door Erik67 op 13-02-2014, laatst gewijzigd op 13-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/
 • http://www.vitamine-info.nl/
 • http://www.voedingswaardetabel.nl/